Recepten


Eigenlijk kook ik wel graag. Alleen de energie ontbreekt mij vaak om lang in de keuken te staan. Net daarom wil ik op zoek gaan naar makkelijke, snelle, gezonde of toch niet al te ongezonde recepten. Ik probeer ze op voorhand voor jullie uit. Zijn ze snel en gemakkelijk? Maar bovenal is het ook lekker? Wanneer het recept meer dan voldoende heeft gescoord, zal ik ze met jullie delen. 

Veel kookplezier en laat het smaken!

ovenschotel met kabeljauw, prei en wortels

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gr krieltjes (voorgekookt)
  • 500 gr worteltjes
  • 500 gr prei
  • 400 gr kabeljauw, diepgevroren
  • 2 potjes Boursin Cuisine light (+-400 gr)
  • gemalen kaas

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de prei en de worteltjes in kleine stukjes. Halveer de krieltjes. Fijne stukjes is belangrijk omdat de groentjes anders niet gaar zullen zijn. Zorg dat de groentjes goed droog zijn. Ga je de vis bevroren gebruiken, steek de vis voor 30 seconden in de microgolf. Snijdt de vis in hapklare stukken. 
Doe alle ingrediënten in een grote ovenschaal en roer goed door elkaar. Kruid af met peper en zout.
Bestrooi de ovenschotel nog met de geraspte kaas en zet voor 1uur in de oven in het onderste rek. Als de bovenkant te bruin begint te worden kan je de schotel afdekken met wat aluminiumfolie.

Smakelijk!

inspiratie: kokerellen


Pasta tomatensaus met seranoham

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 250 g tagliatelli
  • pakje seranoham
  • 2 teentjes look
  • 3 sjalotten
  • 1 blik gepelde tomaten in stukjes
  • 1 bakje zongedroogde tomaten
  • sambal oelek
  • parmezaanse kaas

Stoof de sjalot in olijfolie en pers de knoflook. Voeg de in stukjes gesneden ham toe en laat dit samen even stoven. Voeg de gehalveerde stukjes zongedroogde tomaten toe, het blik gepelde tomaten en een mespuntje sambal oelek. Als finishing touch doe je er nog een klontje suiker bij en kruidt af met peper. Laat de saus inkoken. Ondertussen kook je de tagliatelli beetgaar. Werk het gerechtje af met wat geschaafde parmezaanse kaas. 

Smakelijk!



Kip Jambalaya

De jambalya krijgt zijn inspiratie door de Cajun kookstijl en krijgt een lekker pittige kick door de chorizo. Het enige wat je nodig hebt is een grote bakpan waar alles in kan. Je hebt voor het bereiden van dit eenpansgerecht maar een paar minuten nodig. 

Voor 4 personen:

  • 3 kipfilets
  • 3 tl olijfolie
  • 2 ui
  • 2 rode paprika
  • 3 teentjes knoflook
  • 110g chorizo
  • 375g langkorrelige rijst
  • 525ml groentebouillon
  • 600g tomatenblokjes
  • zout en peper
  • paprikapoeder


Bereiding:

  • Snijd de kip in stukjes en doe ze met de olijfolie in de pan. Bak een paar minuten tot ze goudbruin zien. 
  • Snijd intussen de ui, paprika en knoflook in blokjes en de chorizo in plakjes. Bak dit 4-5 minuten mee met de kip.
  • Voeg de rijst toe en laat even meebakken. Doe dan de groentebouillon en de tomaten erbij en breng alles aan de kook. 
  • Laat het ongeveer 20-25 minuten doorkoken op een laag vuur. Breng alles ten slotte op smaak met paprikapoeder, peper en zout
  • Eet smakelijk!


-YAZIO


Couscous-salade met scampi's en feta

Deze couscous-salade is een fantastisch licht zomer gerecht! Het is makkelijk om ingepakt mee te nemen, bijvoorbeeld voor een gezellige picknick, je lunchpauze,... Bovendien geven de munt en het citroensap de salade een lekker frisse smaak. Dit wordt vast een van je favorieten!

Voor 4 personen:

  • 350ml groentenbouillon
  • 250g couscous
  • 3 tomaten
  • 1 komkommer
  • 1,5 et munt
  • 2 teentjes look
  • 3,5 el citroensap
  • 2,5 tl olijfolie
  • 25g pijnboompitten
  • 250g scampi's
  • 125g feta
  • zout en peper

Bereiding:

  • Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de couscous toe. Haalde pan van het vuur en laat ongeveer 5 minuten intrekken.
  • Snijd intussen de tomaten en de komkommer in kleine stukjes, de munt in dunne reepjes en de knoflook fijn. 
  • Roer voor de dressing het citroensap in een kom door de helft van de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Verwarm in een bakpan de rest van de olijfolie en fruit de knoflook en de pijnboompitjes tot ze beginnen te bruinen. 
  • Voeg de scampi's toe en verwarm ze ongeveer 3 minuten.
  • Roer tenslotte alle ingrediënten door elkaar en verkruimel met de hand de feta over de salade. Roer alles nog een keer goed door en serveer. 
  • Eet smakelijk!

-YAZIO


Granaatappel-rucolasalade met kipfilet

Salades zijn niet alleen supergezond, ze smaken ook het hele jaar fantastisch! Of je nu kip wilt, rundvlees of vegetarisch - je kunt ze aan elke smaak aanpassen. Zo word je ze nooit zat.

voor 4 personen:

  • 250 g rucola
  • 2,5 advocado
  • 2,5 granaatappel
  • 315g feta
  • 350 g kipfilet
  • kokosolie
  • 2,5 tl dijon mosterd 
  • 125ml  balsamicoazijn
  • 2,5 tl olijfolie
  • oregano
  • rozemarijn
  • zout en peper

Bereiding:

  • Was de rucola, slinger het droog en doe in een slakom
  • Snijd de avocado en feta in kleine stukjes en haal de pitjes uit de granaatappel
  • Snijd de kipfilet in repen en bak die in een anti-aanbak pan met kokosolie. Breng op smaak met peper, zout, oregano en rozemarijn.
  • Vermeng voor de dressing, de mosterd en de balsamicoazijn met de olijfolie
  • Hussel al de ingrediënten goed door de rucola en dien op.
  • Smakelijk!

-YAZIO


Panpizza

Deze panpizza met mozzarella is een van de makkelijkste pizzarecepten ter wereld! Je hebt maar weinig ingrediënten nodig en hij is zo klaar. Het is een heerlijk gerechtje als je geen zin hebt om veel moeite te doen in de keuken. Hier kan de pizzakoerier niet tegen op.

Voor 4 personen:

  • 200g kerstomaatjes
  • 2 mozzarella
  • 4 tortilla
  • 100g tomatensaus 
  • verse basilicum
  • zout en peper
  • pizzakruiden

Bereiding:

  • snijd de kerstomaatjes en de mozzarella in plakjes. 
  • Doe de tortilla in een bakpan en zet hem op laag vuur.
  • Bestrijk de tortilla met de tomatensaus en leg de plakjes mozzarella en tomaat er boven op.
  • Laat de panpizza ongeveer 8 minuten op staan tot de kaas begint te smelten.
  • Garneer met basilicum, zout, peper en pizzakruiden. 
  • Eet smakelijk!

-YAZIO


Tomatensandwich met eiersalade

De krokante tomatensandwich met zelfgemaakte eiersalade is een heerlijk ontbijt of lunch. Als je hem lekker stevig klaarmaakt voel je je lang verzadigd maar houd je de calorieën binnen de perken.

Voor 4 personen:

  • 2 eieren
  • 4 tomaten
  • 200g magere kwark 
  • zout en peper
  • 8 sneden volkorenbrood
  • sla 
  • basilicum

Bereiding:

  • Kook het ei voor de eiersalade hard gekookt.
  • Snijd de tomaten in plakken
  • snijd de eieren in kleine stukjes
  • Doe de eieren met de kwark, zout en peper in een kom en klop alles tot een romige eiersalade
  • Doe het brood in de toaster tot het goudbruin geroosterd is.
  • Beleg het brood met de eiersalade, sla, tomaten en basilicum, leg er nog een boterham overheen, en snijd het met een mes doormidden. 
  • Eet smakelijk!

-YAZIO


Courgettenoedels met kipfilet en champignons

Hoe verander je een eenvoudige courgette in heerlijke groentenoedels? Met een spiraalsnijder of dunschiller, supermakkelijk! Doe er nog wat kip en verse champignons bij en je hebt een heerlijke 'noedel'schotel. Tip: Als je liever niet zoveel courgette eet kun je het ook combineren met gewone noedels.

Voor 4 personen:
  • 3 courgettes
  • 200g champignons
  • 3 kipfilet
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 6 teentjes knoflook
  • slagroom 180g
  • geraspte parmezaan 120g

Bereiding:

  • Was de courgette en de champignons. Snijd de uiteindes van de courgette af en snijd ze in reepjes met een spiraalsnijder of gewone dunschiller.
  • Snijd de gewassen champignons in dunne plakjes en zet apart.
  • Bak de kipfilets aan beide kanten in een hete anti-aanbak pan met olijfolie. Gooi er zout en peper over als de kip bijna gaar is. Zet de gare kip even apart (eventueel in een verwarmde oven om het warm te houden)
  • Plet de knoflookteentjes met een knoflookpers en bak de knoflook kort in dezelfde pan.
  • Voeg de champignons toe en bak nog 2-3 minuten.
  • Doe de slagroom en de geraspte parmezaan in de pan en breng alles aan de kook. Roer dan de courgettenoedels er doorheen.
  • Verhit alles nog even kort. Verdeel de massa over de borden en dien op met de kip.
  • Eet smakelijk!!

- YAZIO


Avocado bruschetta

Bruschetta is niet alleen een Italiaans voorgerecht, overal ter wereld is men er gek op. In deze versie snijden we eenvoudig verse tomaten en avocado in blokjes. Dit is niet alleen heerlijk voor je late snack,het is ook een geweldig gerecht voor een verfijnd buffet!

voor 4 personen:

  • volkoren stokbrood
  • 3el olijfolie
  • 4 tomaten
  • 2 teentjes look
  • 2 ui
  • 2 avocado
  • 2 el citroensap
  • verse koriander
  • zout en peper

Bereiding:

  • Snijd het stokbrood in plakken, bestrijk ze met 1/2 eetlepel olijfolie en rooster ze ongeveer 10 minuten in een oven van 150°C. 
  • Was, terwijl het brood in de oven staat, de tomaten, snijd ze in kleine blokjes en doe ze in een kom. 
  • Pel de look en de ui, hak ze fijn en vermeng ze samen met de rest van de olijfolie door de tomaten.
  • Schep met een lepel de avocado uit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Besprenkel de avocadoblokjes met het citroensap en voeg ze toe aan het tomatenmengsel.
  • Roer alles door elkaar en breng op smaal met koriander, peper en zout. 
  • Beleg de geroosterde plakjes brood met het tomaten-avocadomengsel en dien op.
  • Eet smakelijk!

-YAZIO


Roerei met spinazie en feta

Als je iet bijzonder wilt make van je roereitje, probeer het dan eens met onze variant met spinazie en feta. Het ei wordt gebakken in kokosolie en dan komt de rest van de ingrediënten erbij. Eenvoudig, lekker en gezond - meer heb je niet nodig.

voor 4 personen:

  • 4 tomaten
  • 150g verse spinazie
  • teentje look
  • 4tl kokosolie
  • 12 eieren
  • zout en peper
  • magere feta 400g

Bereiding:

  • Snijd eerst de tomaten in kleine blokjes. Hak de spinazie grof en bak ze samen met de tomatenblokjes en een uitgeperst teentje look even aan in een pan met kokosolie.
  • Roer de eieren los en doe ze bij in de pan. Breng op smaak met peper en zout en roer goed door elkaar.
  • Als het ei dik begint te worden, verkruimel je met de hand de feta en doe het bij in de pan.
  • Eet smakelijk!

-YAZIO


Koude pastasalade

Ingrediënten:

  • Tortelini gevuld met spinazie en ricotta
  • komkommer
  • bakje kerstomaatjes
  • rode ui
  • pakje feta
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels balsamico
  • 2 teentjes look
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook. Kook de tortelini beetgaar. 
  2. Was de komkommer en snij in kleine stukjes.
  3. Was de kerstomaatjes en halveer ze
  4. Pel de rode ui en de teentjes look en snij in fijne stukjes.
  5. Snij de feta in kleine blokjes
  6. Meng alle fijne stukjes groenten en de feta. 
  7. Spoel de gekookte tortelini onder koud water en laat verder afkoelen.
  8. Meng de olijfolie en de balsamico onder het slaatje.
  9. Wanneer de tortelini lauw is meng je het onder de salade en werk af met peper en zout. 
  10. Eet smakelijk!

Luikse salade

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de salade:

  • 500g aardappelen
  • 300g sperzieboontjes
  • 2 sjalotten
  • pakje spekblokjes
  • 4 eieren
  • 1 scheutje ciderazijn (of natuurazijn)
  • 1 klontje boter
  • peper en zout

Voor de vinaigrette:

  • 1 eetlepel graanmosterd
  • 2 eetlepels ciderazijn (of natuurazijn)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper en zout


Bereiding:

Salade:

  1. Breng twee potten water met een snuifje zout aan de kook
  2. Maak de aardappelen schoon en kook ze gaar in de schil
  3. Pits de topjes van de sperziebonen, was ze en gaar ze in de tweede pot tot ze beetgaar zijn. Spoel ze daarna onder koud water. 
  4. Breng nog een derde potje water aan de kook en kook hierin de eieren gedurende 8 minuten (zo blijft de dooier smeuïg). Koel de eitjes onder koud stromend water.
  5. Pel de sjalotten en snipper ze in fijne stukjes.
  6. Smelt een klontje boter in een (hoge) pan en stoof daarin de stukjes sjalot, samen met de spekblokjes. Roer regelmatig in de pan. 
  7. Zodra de spekjes licht gebakken zijn, voeg je de boontjes toe. Kruid met wat peper en eventueel nog een snuifje zout. Voeg een klein scheutje azijn toe. 

Vinaigrette:

  1. Meng de mosterd, ciderazijn en olijfolie in een schaaltje.
  2. Roer alles met een garde tot een gebonden vinaigrette. Kruid met peper en zout. 

Afwerking:

  1. Snij de gekookte aardappels in schijfjes of blokjes e, meng ze met de boontjes en de spekjes. 
  2. Schenk wat vinaigrette over de mengeling. Roer alles nog eens even om. 
  3. Pel de bijna hard gekookte eitjes en snij ze in helften. Schik de eitjes op de schotel. 
  4. Eet smakelijk!






Scampi-avocado-slaatje

Recepten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 35 scampi's
  • 2 limoenen
  • 2 avocado's 
  • 1 komkommer
  • sla
  • 1ui
  • 1tl rietsuiker
  • 1tl mosterd 
  • 5el olie 
  • 1 teentje knoflook 
  • zout
  • peper

Bereiding:

  1. Pel een 35-tal scampi's en verwijder het darmkanaal. 
  2. Snipper een teentje knoflook. Schil een grote komkommer en snij ze in stukjes. Schil 2 avocado's, verwijder de pit en en snij in stukjes. Besprenkel meteen met het sap van een limoen om het verkleuren tegen te gaan.
  3. Fruit de knoflook in een pan met olie. Bak de scampi's in de knoflook tot ze rozig zijn.
  4. Meng het sap van een tweede limoen met 1 tl mosterd, 1 tl rietsuiker, 5 el olie, een klein gesnipperd uitje en peper en zout.
  5. Meng in een kom wat frisse sla, de scampi's, de komkommer en de avocado en besprenkel royaal met de dressing. Serveer koud.
  6. Lekker met stokbrood met lookboter of kruidenboter, of lekker voor bij de BBQ.
  7. Smakelijk eten

Zuiderse pasta

Recepten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400g fusilli
  • 250g spekreepjes
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 3 halve paprika's in 3 verschillende kleuren
  • 1 flesje lightroom
  • kippenkruiden
  • geel currypoeder (optioneel)
  • boter
  • peper
  • zout
  • gemalen kaas voor de afwerking

Bereiding:

  1. Kook de pasta al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Pel en snipper de sjalot. Pel en plet de knoflook. Spoel de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij ze in blokjes.
  3. Stoof de sjalot en de knoflook aan. Voeg de spekreepjes toe en bak even mee. Voeg de paprika's toe en stoof even mee. 
  4. Voeg de room toe. Kruid met de kippenkruiden en eventueel wat currypoeder voor extra pit en peper en zout. 
  5. Laat de saus indikken
  6. Meng de pasta door de saus. Je kan afwerken met geraspte kaas. 
  7. Eet smakelijk!!



Kabeljauw met tomaat uit de oven

Recepten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 g kabeljauwfilet (of kabeljauw uit de vriezer)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 bakje Boursin Cuisine Knoflook & Fijne kruiden
  • 3 tomaten, ontpit en in stukjes
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 2 eetlepels bieslook
  • 75 g geraspte kaas

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Wrijf de kabeljauw in met citroensap, zout en peper en leg de filet in een lage ovenschaal.
  3. Strijk de Boursin Cuisine erover en verdeel de tomaat, ui, look en bieslook erover. Bestrooi ten slotte met de geraspte kaas.
  4. Bak de visfilet in de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  5. Lekker met puree of krieltjes uit de oven. (je kan ook voorgekookte aardappelen nemen die je eventjes bakt of kan klaarmaken in een schaaltje in de microgolfoven)

Kalkoen uit de wok met broccoli

Recepten

Ingrediënten voor 4 personen:

  • kalkoenfilet500 g
  • broccoli500 g
  • rode paprika1
  • ui1
  • ketchup1 el
  • lichte sojasaus3 el
  • citroensap2 el
  • arachideolie2 el
  • verse gember1 cm
  • knoflook1teentje
  • peper
  • zout

Bereiding:

  1. Maak de paprika schoon, verwijder zaadjes en zaadlijsten en snij hem in reepjes. Snij de kalkoen in blokjes. Rasp de gember fijn. Snipper de ui en het teentje knoflook fijn.
  2. Blancheer de broccoliroosjes 5 minuten in lichtgezouten water met citroensap. Spoel meteen onder koud water en laat uitlekken.
  3. Meng de ketchup met de sojasaus en de gember. Vermeng met de kalkoenblokjes en laat 5 minuten marineren.
  4. Neem de kalkoen uit de marinade en dep droog. Verhit de olie in een wok en bak het vlees aan. Voeg broccoli, paprika, ui, knoflook en de marinade toe. Roerbak 5 tot 8 minuten. Kruid met peper en zout en serveer met rijst